Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaÜlkücü AlemiLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

Atatürk'le İnönü Arasındaki Anlaşmazlık

YazarMesaj
Kürşad
Ergenekon
Ergenekon
Kürşad

Atatürk'le İnönü Arasındaki Anlaşmazlık Empty
MesajKonu: Atatürk'le İnönü Arasındaki Anlaşmazlık   Atatürk'le İnönü Arasındaki Anlaşmazlık EmptyCuma Mart 20, 2009 10:38 pm

Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya, Yunanistan ve Mısır devletleri 1937 yılında bir pakt oluştururlar. Paktın amacı -görünüşte- Akdeniz'in güvenliğini sağlamaktır. Paktı, Türkiye adına Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Aras imzalar. Fakat Tevfik Rüştü Aras, paktı kendi iradesi ile değil İsmet İnönü'den aldığı talimatla imzalar.
Bu pakt, tasdik edilmek üzere önüne getirildiğinde Atatürk imza atmaz. Çünkü pakt, ülke çıkarlarına uymamakta, silahlı kuvvetlerimizi başka ülkelerin emrine sunmaktadır. Pakttaki ilgili kayıta göre, paktı imzalamış büyük devletler gerek gördüklerinde Türkiye'nin silahlı kuvvetlerini sevk edebilecek, dolayısıyla komutayı ele geçireceklerdir.
İsmet İnönü durumu kurtarmak için paktı ve pakttaki ilgili maddeyi gereken biçimde yorumlayamadığını söyler. Bir de Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Aras'a danışılır. Rüştü Aras'tan şöyle yanıt alınır: "Atatürk haklı, bu mahzuru fark edemeyen (?) İsmet Paşa haksızdır. Pakt, İsmet Paşa'nın talimatlarına uyularak alelacele imzalanmıştır." Türkiye'nin bağımsızlığına gölge düşürülmek istendiğini gören Atatürk 18 Eylül 1937 tarihinde, TBMM'de konuşma yapmak üzere Ankara'ya hareket eder. Fakat meclise geldiğinde, toplantının kendisine bildirilen saattan iki saat önce yapıldığını ve işin oldu bittiye geldiğini görür. Atatürk öfkelenmiştir...
Atatürk, geri dönmek üzere istasyona döner. Gar kalabalıktır; milletvekili ve bakanlar Atatürk'ü uğurlamak üzere oradadırlar. İsmet İnönü de oradadır. Atatürk, İsmet İnönü'nün elinden tutar ve "Siz de benimle geliniz. Nasıl olsa Dil Kurultayı'nda bulunacaksınız." der. İsmet İnönü duraksar ve "Yarın gelecektim... Bir takım işlerim var Paşa'm." karşılığını verir. Atatürk, "Bugünün işini yarına bırakma demişler... Sizinle konuşacaklarım var." diyerek İnönü'yü kolundan tutar ve trene bindirir. Doğrudan kompartımana girerler ve kapıyı örterler.
Kompartımanda Atatürk'ün İnönü'ye şöyle dediği işitilir: "Artık sizinle çalışmayacağım! Görev arkadaşlığımız bitmiştir!" İnönü, iki eliyle yüzünü kapar. Atatürk "Dinlemelisiniz!" diye bağırır... Sonra Umumi Katibi Soyak'ı çağırır ve ona şöyle söyler: "İsmet Paşa yorgun... İki ay dinlenecek ve yerine bir vekil bırakacaktır..."
Ertesi sabah, tren Haydarpaşa Garı'na girer. Gar, meraklılar ve karşılayıcılar ile doludur. Atatürk'ün manevî kızı Afet Hanım da karşılayıcılar arasındadır. Afet Hanım Atatürk'ün elini öptükten sonra İsmet İnönü'ye dönerek: "Sarayda odanızı hazırlattım" der. İsmet İnönü karşılık vermeden Atatürk konuşur: "Paşa evinde istirahat edecektir."
Ve Atatürk'ün İnönü'ye karşı olan soğukluğu ölünceye değin sürer...
.................
Halk arasında dolaşan bir rivayet vardır... Rivayete göre Atatürk, ölüm döşeğinde iken İsmet İnönü'ye şöyle der: "İsmet... Düşündüklerimin bazılarını gerçekleştirdim, bazılarını gerçekleştiremedim... Ama seni öldürmedim ya, ona yanıyorum..." Bu rivayeti birçok kişiden duydum... Doğruluğunu falan da iddia etmiyorum... Sadece yukarıdaki olayla ilgili olduğu için bahsini ettim...
Son olarak... Bir Türk atasözü der ki: "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz"...

Atatürk'le İnönü Arasındaki Anlaşmazlık
1 sayfadaki 1 sayfası